Genel Bilgiler

Misyonumuz

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi (MÜTF) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı (AD), gerçekleştirdiği mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim programları ile başta tıp öğrencileri ve araştırma görevlileri olmak üzere tüm lisans ve lisans üstü (uzmanlık, doktora ve yüksek lisans) öğrencilerine tıbbi farmakoloji, klinik farmakoloji ve klinik toksikoloji alanlarında güncel bilgi ve donanıma sahip, nitelikli, etik değerlere önem veren  eğitim sunmayı, nitelikli araştırmaları ile bilime ve ülke kalkınmasına katkı sağlamayı, ilaç odaklı rutin sağlık hizmeti sunarak hastalara, sağlık çalışanlarına ve danışan kuruluşlara güncel bilimsel bilgiler çerçevesinde destek olmayı  misyon edinmiştir.

Genel Bilgiler

1986 yılında kurulan MÜTF Tıbbi Farmakoloji AD, 1986-2014 yılları arasında Haydarpaşa kampüsünde hizmet vermiş, sonrasında ise Maltepe Başıbüyük kampüsüne taşınmıştır. Tıbbi Farmakoloji AD laboratuvarları Marmara Üniversitesi’nin Maltepe Başıbüyük kampüsünde Tıp Fakültesi binasında I. katta bulunmaktadır.

AD Eğitim Faaliyetleri: MÜTF Tıbbi Farmakoloji AD, MÜTF öğrencilerine ve tıpta uzmanlık öğrencilerine, Enstitülerin yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin öğrencilerine ve Sağlık Hizmet Meslek Yüksekokulu öğrencilerine farmakoloji eğitimleri vermektedir. Tıbbi Farmakoloji AD’de tıpta uzmanlık öğrenimi yapmakta olan asistan doktorlara klinik ve deneysel farmakoloji konularında eğitimler verilmekte ve klinik deneyim kazanmaları sağlanmaktadır. Aynı zamanda AD’nin Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında klinik farmakoloji ve farmakoloji yüksek lisans ve klinik farmakoloji doktora programları mevcuttur. 

MÜTF Tıbbi Farmakoloji AD, Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliği ile ilk kez ülkemizde “akılcı ilaç kullanımı” eğitimleri vermeye başlamıştır. 1996 yılından bu yana başta tıp öğrencileri ve hekimler olmak üzere mezuniyet öncesi ve sonrası sağlık mesleği mensuplarına “akılcı ilaç kullanımı” eğitimleri kesintisiz bir şekilde verilmeye devam etmektedir. Söz konusu eğitimler konusunda Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizdeki tıp fakülteleri ve sağlıkla ilgili diğer fakülteler ve birimlerle ve uluslararası kişi ve kuruluşlarla yakın işbirliği faaliyetleri yürütmektedir. Bu kapsamda ülkemizde tıp fakültelerinin yanı sıra eczacılık ve diğer fakültelerde de akılcı ilaç kullanımı faaliyetlerinin başlatılmasında önemli katkılar sunmuş, model geliştirilmesine destek vermiştir. Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması girişimlerinde sağlık otoritesine ve ilgili diğer kuruluşlara danışmanlık desteği de dahil aktif desteğini sürdürmeye devam etmektedir. Bu alanda çok sayıda araştırma, eğitim faaliyeti düzenlenmiş, çok sayıda kitap ve eğitim materyali geliştirilmiştir.

Mezuniyet öncesi ve sonrası dönem öğrencilerinin farmakoloji alanındaki mesleki gelişimlerine katkı sunmak ve işbirliklerini artırmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde misafir öğrenci kabulü/ziyaretleri yapılabilmektedir.

AD Araştırma İmkanları: Bölümümüzde in vitro ve in vivo hayvan deneyleri, stereotaksi uygulamaları ve doku perfüzyon çalışmalarının yapıldığı ana laboratuvar, elektrofizyolojik kayıtların yapıldığı EEG laboratuvarı, madde düzey tayinlerinin yapıldığı HPLC (Yüksek performanslı sıvı kromatografisi) laboratuvarı, hücre kültürü laboratuvarı, toksikoloji laboratuvarı, immunohistokimya ve preparat boyama odası, hayvan davranış deneyleri laboratuvarı, distile su odası, farmakoepidemiyoloji birimi, klinik araştırma laboratuvarı, ilaç güvenliği birimi, kimyasal malzeme ve tartım odası, soğuk oda (+4 oC), -40 oC ve -80 oC dondurucu odaları bulunmaktadır.

AD Araştırma Faaliyetleri; otonom sinir sistemi üzerine araştırmalar, nörofarmakoloji (epilepsinin deneysel modelleri ve patofizyolojisinin ortaya konması, konvülzan ve antikonvülzan etki çalışmaları, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı patofizyolojisi üzerine  deneysel araştırmalar, öğrenme ve bellek işlevleri üzerine araştırmalar), psikofarmakoloji (bağımlılık modelleri ve bağımlılık oluşumunu etkileyen faktörler üzerine araştırmalar, depresyon ve kaygı modelleri ve bu süreçleri etkileyen farmakoterapötik yöntemler üzerine araştırmalar), farmakogenetik, farmakoepidemiyoloji, farmakovijilans. farmakoekonomi araştırmalarını ve diğer klinik araştırmaları kapsamaktadır. Bu alanlarda kamu ve özel sektörce desteklenmiş, çeşitli kuruluşlarla işbirliği yapılmış çok sayıda araştırma projesi bulunmaktadır.

Rutin Sağlık Hizmeti Faaliyetleri: Tıbbi Farmakoloji AD, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İlaç Danışma Polikliniğinde 2011 yılından beri hizmet vermektedir. Bu poliklinikte ilaçlara bağlı istenmeyen etkiler ve zehirlenmeler, ilaç etkileşmeleri, gebelikte ilaç kullanımı, çocuklarda ilaç kullanımı, yaşlılarda ilaç kullanımı, ilaç ve madde bağımlılığı, advers etki bildirimi gibi konularda hastane içi konsültasyon hizmeti ile ayaktan gelen hastalara poliklinik ve raporlama işlemleri yapılmaktadır. 

Tıbbi Farmakoloji AD çalışanları, kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve mesleki örgütlere farmakoloji alanında danışmanlık, bilirkişilik, kurul üyeliği vb. hizmetler vermektedir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Adli Tıp Kurumu danışmanlıkları, klinik ve klinik dışı etik kurul üyelikleri, farmakovijilans irtibat noktası hizmetleri bunlardan bazılarıdır.


Bu sayfa Medical Pharmacology tarafından en son 24.02.2023 14:19:01 tarihinde güncellenmiştir.

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM